Да заспиш зимен сън, но за 11 месеца и то през юни. Това го може единствено обикновеният сънливец.

Вид гризач от семейство Сънливцови, наричан още съсел и рявка, сънливецът поставя рекорд по продължителен сън сред бозайниците в естествени условия, установиха учени от Виенския ветеринарен университет. Данните от изледването им са публикувани в сп. Journal of Comparative Physiology B.

Специалистите са установили, че обикновените сънливци могат да проспят до 11,4 месеца от годината, ако условията за размножаване през нея са много лоши. Стандартният период на сън при тях обаче е около 7 – 8 месеца.

За да изучат поведението на животните, изследователите са уловили 17 обикновени сънливци, имплантирали им сензори, които измерват на всеки час температурата на тялото, след което ги пуснали на свобода. Те ги наблюдавали в продължение на година.

Резултатите от изследването са показали, че 8 от 17-те животни са изпаднали в летаргия още в началото на юни. При пет от тях, които са били по-слаби, зимният сън е продължил с няколко месеца по-дълго от стандартното време.

Учените отбелязват, че изследването е било извършено в година с много слаба реколта на букови жълъди, основната храна на обикновените сънливци. Специалистите предполагат, че животните специално се отказват от размножаване през подобни лоши години, тъй като шансовете бъдещото им потомство да набере достатъчно тегло, за да изкара успешно зимата, са много малки.

В бъдеще австрийските учени предвиждат да установят как именно организмът на обикновените сънливци се справя с продължителния зимен сън.

А как спи и дори хърка сънливецът можете да видите в следващото видео: