Учени извършиха обемни и задълбочени анализи какви работни места попадат под заплаха да бъдат превзети от роботи – на прицел попадат професии като продавач, началник и дори манакенка. Изследователите направиха обстоен списък на добрите и слабите страни на роботите, въз основа на което се преценява за кои професии са годни. Като цяло около 35% от работните места вероятно ще бъдат заети от роботи през следващите 20 г.

Някои професии – като терапевт, личен треньор или учител – са сигурни срещу идващия роботизиран апокалипсис. Но работниците, чиято работа изисква умения за повтарящи се дейности, обработка на данни или ръчно въвеждане на информация, може да може да видят работата си отнета.

Изследователите пресметнаха всички преуимущества, които хората имат в сравнение с машините. Поради което работните места, които стимулират тези черти, е по-вероятно да бъдат обезопасени срещу кражба от роботи. Тези черти включват творчески начинания като писане, предприемачество или научно откритие . Хората в тези полета на реализация на практика имат полза от роботите – предприемачите могат да използват технология като средство за постигане на своето откритие, твърдят експертите.

Социалните взаимодействия все още са силно желани и някои роботи не са особено добри в тази сфера. Хората все още ще бъдат необходими като управители или настойници, например – поне засега, въпреки че учените създават роботи, предназначени да бъдат приятели на самотни хора в продължение на години.

Събирането на едно място всички тези характеристики дава на учените възможността да преценят вероятността роботи да поемат определени дейности, с изключение на една. Би Би Си създаде специален инструмент за да разберете колко вероятно е робот да заеме работата ви - онлайн на своя уебсайт Интелигентни машини .

Учените посочват, че роботите вече са взели сериозен дял от работни места. „Компютър“ беше дума, която се отнасяше до хора, занимаващи се с дейност като въвеждане на данни, докато сега е думата за малките роботи, които са на бюрото на всеки.