Доц. Мангъров: Няма риск имунитетът да отслабне до зимата.

Началото на учебната година е най-подходящото време за имунизация срещу грип. След това времето става по-динамично, а с това сред децата зачестяват и неразположенията и настинките, които са причина за отлагане на ваксинацията и често подрастващите остават без защита срещу актуалните за сезона вируси. А точно малките са най-уязвими, защото за разлика от възрастните не са се срещали с много от циркулиращите основни типове инфекции. Съветът ми към всички родители е още тези дни да помислят за грипната профилактика на децата. Допълнителен аргумент да не се осланят на минаване между капките, е, че

сред малките усложненията на грипа са по-чести и може да бъдат тежки

В най-рисковата група са първокласниците, които досега са контактували с по-малки колективи, срещали са по-ограничен брой инфекции и имунната им система тепърва ще си изработва защита. Това обясни доц. Атанас Мангъров - шеф на детско отделение в Инфекциозна болница. Той напомня, че училището създава условия децата да си обменят вирусите така интензивно, като че всеки ден гостуват в 20 различни семейства.

Поне двадесетина дни са нужни на организма да си изработи имунитет срещу актуалните за сезон 2015/2016 вируси.

Всички налични на пазара ваксини са съобразени с препоръката на Световната здравна организация за грипните щамове, които ще ни разболяват тази зима.

Прогнозата се прави на база на разпространението на щамовете в южното полукълбо. Тази година те са: от тип А -

“Калифорния” и “Швейцария”, един от тип В- “Пукет”

Ефективността на антигрип ваксините варира - през годините и сред различните възрастови и рискови групи. Но дори да се разболеят, имунизираните карат инфекцията по-леко, възстановяват се по-бързо и обикновено не развиват усложнения. Дори това е достатъчно, за да се ваксинира детето, обясни педиатърт. Но при вече започнала епидемия е излишно - бумът рядко е по-дълъг от времето, нужно за изработване на защита.

Често родителите се колебаят да сложат инжекция на детето през септември и началото на октомври от страх до началота на епидемията да не премине силата на ваксината.

Доц. Мангъров ги успокоява, че няма такъв риск, защото имунизацията дава защита срещу конкретните щамове до около 10 г. Антитела, образувани в отговор на ваксинацията с един грипен вирус, понякога може да осигури защита срещу различни, “роднински” свързани щамове. Въпреки мутациите, които ги променят и налагат разработването на нови ваксини за всяка зима, вирусите имат и сходства.

Ако не се пропускат сезони, за училищната възраст обикновено се изгражда имунитет към основните грипни вируси, категоричен е специалистът по детските инфекции. Той

препоръчва да се ваксинират всички деца над 6 месеца

Другият общовалиден съвет е, ако ученикът има температура, да си остане вкъщи - ще се възстанови по-бързо и лесно ще навакса пропуснатите часове. А в същото време ще спести боледуване на съучениците си.