Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е обявен от Апелативния съд за невинен по обвинението, че от 26 август до 18 септември 2010 г. е осуетил разпореждането със СРС срещу Орлин Тодоров, Милен Димитров и Пламен Вачков.

Цветанов е оневинен по всички обвинения.

На излизане от съдебната зала бившият вътрешен министър заяви, че както винаги чувства, че не е направил нарушение и не е извършил това, за което е бил обвиняван. “Винаги съм искал да има справедлив процес и присъдата, която се произнася да бъде справедлива, съобразена с българското законодателство”, заяви той.

Адвокатът му Менко Менков коментира, че „този резултат го очакваме от времето, когато повдигнаха обвинението срещу Цветанов, защото твърдението ни от самото начало е, че деянието е несъставомерно, а министърът е действал в рамките на своите правомощия”. Не знаем защо 4 години след като прокуратурата е разбрала, че Цветанов е отказал 6 пъти да разпореди разпореждане за прилагане на СРС, не му е повдигнала обвинение, а го прави това едва 4.5 години по-късно.

По думите на адвоката на Цветанов от всички доказателства, включително и допълнителните разпити на Станимир Флоров и Петър Христов от днешното съдебно заседание са потвърдили това, което е било установено при предишната съдебна инстанция, че Цветанов не е могъл да извърши престъпление.

На въпрос, защо има разделение в решенията на съдебните състави, адвокат Менков заяви, че по тази причина има триинстанционен съдебен контрол, за да може да се коригират определени съдебни грешки.

По думите на Цветанов той винаги е вярвал, че ще бъде оправдан. Вероятно, според него, докато е бил министър на вътрешните работи някой е преценил, че трябва да си направи реванш по този начин. Контриран, че този някой е прокуратурата, Цветанов отказа да коментира кой може да стои зад този "реванш".

Бившият вътрешен министър посочи също, че няма да включи оправдаването си в предизборното говорене за разлика от други, които през цялото време са го призовавали през 2013 г. да се оттегли от политиката, защото бил подсъдим.

Адвокат д-р Ханс-Петер Ул посочи, че още през 2009 г. прокуратурата е знаела много добре за всички тези факти и обстоятелства и в продължение на 5 години не е предприела никакви мерки. Министър Цветанов през 2009 г. е бил посъветван от главния секретар на МВР да не потвърди използването на СРС и това е било неговия мотив да напише шест пъти “Не”.

Всичко това е било известно на прокуратурата и изведнъж 2014 г. беше повдигнато обвинение срещу Цветанов. Това поведение може да е било мотивирано единствено политически. Това е присъда, която носи правен мир за България, посочи Ул и показва, че прокуратурата не трябва да се намесва в противоборството между отделните политически партии.

Прокуратурата е част от съдебната власт и не трябва по никакъв повод да действа пристрастно и мисля че с днешната присъда това беше ясно изразено.

Относно това, че прокуратурата днес отново е поискала затвор за Цветанов, д-р Ул заяви, че не е негова задача да дава съвети на прокуратурата, но “мисля, че присъдата е толкова ясна и еднозначна, че бил било в интерес на прокуратурата да не обжалва тази присъда.

Германският адвокат посочи, че предстои да излезе скоро докладът от Европейската комисия и в преценката за това как се развива правово държавата ни ще бъде обсъдено и това съдебно решение.