„Румъния не може да приеме нещо, за което не е подготвена”, заяви румънският премиер Виктор Понта, като отбеляза, че тези, които искат солидарност за бежанците са същите, които казват, че Румъния не е добра за Шенген.

„Румъния има координирана позиция във връзка с бежанската криза, но това не е обикновен проблем. Важно е страната ни да не изпадне в ксенофобия. Румъния иска да бъде европейска страна, да прилага някои европейски ценности. Не можем да предприемем нещо, за което не сме готови. А ние нямаме тази възможност. Но позицията на Румъния не се образува с въпроса за Шенген. Тези, които сега искат да гледаме солидарно на бежанците са същите, които казват, че не сме подходящи за Шенген. Това е малко лицемерно”, написа в своя Фейсбук профил румънският премиер Виктор Понта.

Европейската комисия миналата седмица представи план за разселване на 120 000 мигранти в държавите-членки на ЕС, които са пристигнали в Италия (15 600), Гърция (50 400) и Унгария (54 000).

Според предложението Румъния трябва да приеме 4646 мигранти, от които 604 от Италия, 1951 от Гърция и 2091 от Унгария. През май ЕК предложи на Румъния да приеме 1705 мигранти, от които 682 души от Гърция и 1023 от Италия.

Румънският президент Клаус Йоханис и премиерът Виктор Понта заявиха, че Румъния не може да приеме повече от своя капацитет от 1785 места. Тази седмица ще има заседание на Висшия съвет за национална отбрана, на която ще се разгледа ситуацията с бежанците квоти.

Според Йоханис, това не е уместно и не е решение. Той каза, че въпросът е разглеждан заедно с министъра на вътрешните работи Габриел Опря, който ще участва на днешната среща в Брюксел. Неговата задача е да обяви, че Румъния не е съгласна със задължителните квоти.

Според Клаус Йоханис задължителните квоти са "изчислени по много бюрократичен начин", без консултации и няма да решат миграционния проблем.