Съдът даде ход на делото срещу Цветан Цветанов за скриване на доказателно производство, предаде репортер на БГНЕС.

Като свидетели по делото се явяват Станимир Флоров - бивш шеф на ГДБОП и Петър Христов.

Двамата ще бъдат разпитани, за да се установи дали, отказвайки да разпореди подслушване на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, поставяйки шест пъти „Не" под разрешени от съдия СРС, Цветанов е сложил чадър над него, заради близостта на Тодоров със Станимир Флоров. Нещо, което Цветанов отрича.

В рамките на хода на делото, по време на разпита единият свидетел Станимир Флоров, който е бивш шеф на ГДБОП, заяви, че не е знаел, че срещу Орлин Тодоров се прилагат СРС. При назначаването на Тодоров, Флоров е изхождал от факта, че той е имал достъп до класифицирана информация. Флоров заяви, че не познава и не е имал лични отношения с Тодоров преди това. Назначението му не е било съгласувано с тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, защото е било прието за подобни длъжности, когато кандидатът е оценен положително да получи длъжността, стига да отговаря на изискванията. Флоров заяви също, че е назначил Тодоров като редови служител.

"Назначаване на обикновени служители не съм обсъждал с главния секретар и министъра", заяви той. На въпрос на прокурора колко време след назначаването му Тодоров е повишен, Флоров заяви, че не може да си спомни. Той обаче заяви, че заради географското си разположение през Велико Търново преминава трафик на хора и наркотици и по времето, когато Тодоров е управлявал областната дирекция престъпността е намаляла и е имало повече свършена работа от страна на полицията по оперативните дела.

Вторият свидетел Петър Христов заяви, че е познавал през 2004 г. вътрешния министър само като публично лице. В същото време Христов посочи, че познава Орлин Тодоров от 1988 г. от Велико Търново, където двамата са били курсанти.

В хода на пледоариите, адвокатът на Цветанов Менко Менков заяви, че той "е действал при условия на обвързана компетентност", т.е. поведението на Цветанов и отказване даването на разпоредба за употреба на СРС, е било спрямо позволеното от закона и не може да става дума за намеса в съдебната власт. Адвокатът каза още, че Цветанов единствено е спазвал закона за СРС и по тази причина са били наложени отказите.

Съдиите се оттеглиха, за да вземат решение.