България постигна рекордно ниво на усвояване на евросредства - на 8 място сме. Това каза заместник-председателят на ЕК и комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева по време на официалното откриване на завода за механично-биологично третиране в село Яна, район „Кремиковци”, предаде "Фокус".

"Приятно ми е да съм тук от името на Жан-Клод Юнкер, той много искаше да присъства. Той щеше да каже: "Браво, Бойко, браво, г-жо Фандъкова, браво, България". През последната година България постигна рекордно ниво на усвояване, най-високото, откакто сме в ЕС", заяви Георгиева. Тя посочи, че страната ни за тази една година е в първата десетка по усвояване.

"На осмо място сме, г-н министър-председател. Днес ще отрежем лентата на този завод, ще закрием наказателната процедура срещу страната ни, която се влачеше толкова много година. Този проект е един от най-големите, които финансираме в България", допълни Георгиева. Тя уточни, че третият етап на проекта ще бъде за 270 млн. лева.

"Ще можем да използваме боклука, за да топлим нашите семейства на по-ниска цена. По този проект мъжката работа я свършиха жени.”, пошегува се тя.