В „Книгата за световни рекорди на „Гинес“ своето място намират не само чудати постижения, но и личности и събития от шоубизнеса.

Американската банда „Металика“, рапърът Еминем, скандалната Майли Сайръс и момчетата от 1D са сред рекордьориte в музикалната част на изданието.

Сред телевизионните и филмови рекорди, записани в книгата, пък са анимационната сензация на годината „Замръзналото кралство“ и хитовият сериал „Игра на тронове“.

На 11 септември сборникът на най-добрите постижения в света представи своята версия номер 60.

Ето 10 от новите рекорди от света на шоубизнеса за 2015 г.:

Най-касовата екшън героиня

Носителката на награда „Оскар“ Дженифър Лоурънс е най-доходоносната кино актриса, а героинята ѝ от поредицата „Игрите на глада“ Катнис Евърдийн е най-касовата екшън героиня. Феноменалният успех на първите два филма от поредицата са донесли на продуцентите приходи от повече от 1,52 млрд. долара.

Най-сваляната телевизионна продукция

Сериалът на HBO „Игра на тронове“ е най-сваляната телевизионна продукция. Всеки епизод е свалян нелегално средно по 5,9 млн.пъти.

Най-търсена поп звезда в интернет

Популярността на Майли Сайръс достигна своя връх след скандалното ѝ изпълнение с Робин Тик по време на MTV Video Music Awards през 2013 г. Именно това я поставя на върха в категорията „Най-търсена поп звезда в интернет“.

Звездата с най-много фенове във „Фейсбук“

Латино певицата Шакира попада в „Книгата на рекордите на „Гинес“ с две постижения – като първата звезда достигнала 1 млн. харесвания във „Фейсбук“, а отделно от това и като звездата с най-много фенове в социалната мрежа.

Анимационният филм с най-голяма печалба

„Замръзналото кралство“ е анимационният филм с най-голяма печалба от продажби. Историята на принцесите Елза и Анна е донесла на създателите си 1,113 млрд. долара или 686 млн. британски паунда.

Филмът с най-много псувни

Място сред рекордьорите като „филма с най-много псувни“ получава съвместната продукция на творческия тандем Ди Каприо – Скорсезе „Вълкът от Уол Стрийт“. Преброяване сочи най-малко 687 ругатни или средно 3,81 забранени думи в минута.

Най-харесваният пост във „Фейсбук“

Най-харесваният пост във „Фейсбук“ е снимка, качена на 7 декември 2013 г. в страницата на Вин Дизел. На нея актьорът е заедно с трагично загиналия Пол Уокър, което е предизвикало одобрението на повече от 6,8 млн. души.

Най-много думи в една песен

Еминем счупва рекордите за най-много думи в една песен. За шест минути и четири секунди в хита си „Rap God“ той изрича точно 1560 думи или 4,28 думи в секунда.

Единствената група, свирила на всички континенти

С изпълнението си в близост до аржентинската изследователска база „Карлини“ в Антарктида американската банда „Металика“ стана единствената в света, свирила и на седемте континента. На концерта „Freeze ‘Em All“, групата е изпълнила 10 парчета пред 120 учени и победители в състезание.

Първи три албума, достигали до номер 1 в чарта на „Билборд“

Тийнейджърските любимци от „Уан дайрекшън“ също са намерили място в юбилейното издание на на Гинес. Петте момчета влизат в диамантения брой с това, че първите им три албума са достигали до номер 1 в седмичния чарт на „Билборд“.