Богдана Денчева е на 26 години, и тази година ще е преподавател по английски език в старозагорското СОУ „Христо Смирненски“ в ромския квартал „Лозенец“, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Тя попада там по проекта „Заедно в час“ и ще преподава английски език на ученици от 3, 6, 9 и 11 клас. Богдана е млада, но много амбициозна спрямо новото си поприще. Ден преди да посрещне първите си ученици, тя трескаво подготвя кабинета си. Реди учебници, надписва тетрадки.

„Страшно се вълнувам. Нямам търпение да видя децата, на които ще преподавам. Вълнение и позитивни нагласи за това, което ме чака. Това, което ме вълнува още повече, е, че си представям как децата също се вълнуват за нещата, което предстоят", каза младата учителка

За преподавателската си дейност, тя не е намислила магия, с която да омагьоса малчуганите и да прикове вниманието им. Казва, че има идея за подхода си и ще заложи на нея.

,,Много помага да подходиш открито. Още в самото начало да кажеш какъв е планът за нещата, и какви са твоите очаквания. Когато децата са наясно на къде ги водиш – те ти се доверяват. Още в първите часове ще си направим план за това къде искаме да стигнем в края на учебната година и ще следваме тези стъпки. Но усмивката е нещото, което най-много помага”, допълва тя.

В училището се обучават 730 ученика от 1 до 12 клас. За тяхното образование се грижат 54 учители. Гордостта на директорката - Пенка Трандева, е факта, че е успяла да привлече добри специалисти, от които една четвърт е на възраст до 35 години. „Мотивацията на младите хора става много преди да дойдат в училище. По-скоро на и моите колеги ги мотивираме да останат в тази професия, да я работят и да им хареса".

Утре е денят, в който Богдана отново ще чуе училищният звънец, отново ще има сълзи от вълнение в очите, но този път тя ще е от другата страна – ще бъде преподавател.