Германия би подкрепила Великобритяния в нейните стремежи за предоговаряне на условията за членство в ЕС ако Лондон предприеме стъпки за създаване на европейска военна сила.

Критици твърдят, че подобно развитие ще принизи ролята на Великобритяния в НАТО и в бъдеще ще подкопае нейната позиция на „специални отношения“ с Америка. Робърт Оксли, от евроскептичната група „Бизнес за Британия“, каза: „Това е доказателство, че неизбежната интеграция на ЕС означава, че Великобритания ще загуби контрола над своята съдба и, възможно е, своята военна сила в един нереформиран Европейски съюз“. „Това, което беше изградено като зона за свободна търговия, се превърна в политическа, икономическа и военна структуура.“ Депутатът на торите Том Пърсглоув е на мнение, че британците нямат желание за армия на ЕС. Според него евентуалното осъществяван на идеята би било катастрофално, пише в. „Експрес“.

Меркел е сред най-близките съюзници на Камерън в опита му да бъде преразгледан начина, по който ЕС функционира. Разбираемо е тя да бъде ентусиазирана от плановете за по-тясно военно сътрудничество на континента, подкрепяни от президента на ЕС Жан-Клод Юнкер. Стана известно, че не се очаква Великобритания да се присъедини към въоръжени сили на ЕС.

Камерън се противопоставя на командвана от Брюксел военна сила поради възможния ефект от това върху НАТО. Но източник от правителството в Берлин допуска, премиерът ще преоцени позицията си, за да запази подкрепата на Меркел за неговия план за реформи в ЕС. „Ако Камерън иска „гъвкава Европа“, той ще трябва да остави другите членове да се интегрират още повече.“

Стана известно, че политици от партията ХДС на Меркел за изготвили план от 10 точки за военното сътрудничество в ЕС. Документът призовава към постоянно действащи щабквартири, съвместна доставка на оборудване и обща доктрина. Още в документа е посочено, че в дългосрочен план според изготвения от Германия план, процесът трябва да доведе до парламентарне контрол над действията на европейската армия. Британският евродепутат Джефри Ван Орден е против подобни планове. И не подкрепя да бъде търгувано нещо от такова стратегическо значение срещу минимални отстъпки за реформи. Еврофедералистите мечтаят от над 60 г. за обединена европейска армия. Но няколко британски правителства се противопоставят.