Малко момченце от Сливен смайва с дарбите си близки и познати на семейството си. Мартин е само на две години и половина, но познава цифрите и буквите. Може да брои до 10 на 11 различни езика - немски, френски, английски, иврит, японски, арабски... Решава задачи със събиране и изваждане, съобщава „Труд”. "Сега започваме да учим умножение, но в началото с калкулатор, докато разбере за какво става дума", разказа майката Нивелина Савова.

Марти вече срича и много обича приказките. Любима му е "Пепеляшка", разказва я гладко и артистично. Има таланта на техничар - обича да сглобява и конструира.

Купили са му 5 инструмента - пиано, акордеон, китара, ксилофон и барабани. С помощта на близките си знае да свири и на петте. Пее с пълен глас "Зайченцето бяло", както и модерната му версия със заглавие "Зайченцето черно".

В почивката между музикалните изпълнения може да издекламира "Аз съм българче" без нито едно запъване. Радва се на цветни моливи, флумастери и всякакви подобни подаръци, защото изписва цели листи с цифри и букви.

Таткото на Мартин - Атанас Савов, е собственик на салон за красота в Сливен, а майката Нивелина изцяло се е посветила на детето и дома, докато учи задочно в Стара Загора.

"Забелязахме необичайните дарби на Мартин малко след като навърши 1 годинка. Започна да се развива много бързо!", разказа Нивелина. В заниманията с детето много помагат бабата и дядото по майчина линия - Мария и Пенко Ненчеви.

Близките са сигурни, че момченцето го чака голямо бъдеще. Семейството му би искало да стане лекар. Засега не ходи на детска градина. Вероятно и занапред ще е така.

"Всъщност записахме го на детска градина. Но го водихме много за кратко. След четвъртия ден ми каза: "Мамо, много ми е скучно в градината!" и ние повече не го заведохме", разказва с усмивка майката.