Директорът на германските железници информира своя австрийски колега, че властите в Берлин спират железопътния транспорт от Австрия.

Новината бе оповестена официално от говорителката на австрийските железници. Все още обаче не е ясно дали ще се движат влакове от Германия за Австрия, каза още тя и уточни, че спирането на връзката вече е в сила.

Според германските медии властите в Берлин възнамеряват да възобновят контрола по границата с Австрия поради рекордния бежански наплив.

Проверките на документите за самоличност по границите на страните-членки на Шенген са премахнати, но се очаква тяхното възобновяване да бъде оповестено от германския вътрешен министър Томас Де Мезиер по време на извънредна пресконференция тази вечер.

Самият вътрешен министър в интервю за "Тагешпигел" съобщи, че бежанците няма да имат възможност да избират страната, в която да живеят, съгласно разпределението на квоти за мигранти в страните от ЕС.

Пред същото издание икономическият министър Зигмар Габриел каза, че Германия на този етап е достигнала лимита, защото всеки ден хиляди бежанци преминават нейните граници. "Забавянето на европейските действия по бежанската криза бута Германия към пределите на нейната издръжливост", смята Габриел.

В същото време германският транспортен министър Александър Добринт остро разкритикува "пълния провал" на ЕС в защитата на нейните външни граници и призова за вземането на мерки за спиране на рекордния прилив на бежанци от Близкия изток.

Само през изминалия ден в Мюнхен пристигнаха над 12 000 мигранти. Според полицията в града общината вече напълно е изчерпала всички възможности за прием на бежанците, които пристигат в Германия. От началото на годината в Германия са пристигнали над 450 000 бежанци.