Поляк твърди, че е открил бункера на Хитлер, където той трябвало да се скрие от атомна бомба, съобщи АП. Изследователят Кшиштоф Шпаковски намерил масивна подземна структура в Югозападна Полша, която била построена от нацистите.

Ученият нямал никакви съмнения около находката. Той събирал сведения в течение на десетки години - показания на очевидци, стари документи, резултати от изследвания на подземните пластове с помощта на радари и друга техника.

Пред телевизия TVN24 Шпаковски заяви, че “ядреното убежище” на фюрера било част от подземни жп тунели и галерии, изградени от нацистите около град Валбжих в Полша. Районът не бил добре проучен.

“Нацистите са построили цял подземен град в региона с площ от 200 хектара. Той е трябвало да позволи на близкото обкръжение на Хитлер да оцелее в течение на няколко години в случай на ядрена атака”, твърди Шпаковски. Той даде пресконференция, домакин на която бяха местните власти във Валбжих.

Изследователят показа снимки, направени с радар в два тунела, където се вижда обект, подобен на вагон. Несериозно е да се твърди, че в него има злато, но най-вероятно съдържа военна екипировка и строителни материали, твърди Шпаковски.

Полският изследовател посочва, че новината за открития влак със злато на нацистите го е накарала да се реши да разкаже за находката си. Двама мъже обявиха по-рано, че са открили тунел на друго място в района, където имало нацистки влак, натъпкан с оръжия и съкровища.

Новината за митичната находка запали златна треска в района на Валбжих, където прииждат стотици търсачи на скъпоценности.