Лавров: САЩ знаят позициите на ислямисти, но не атакуват

Руснаци ръководят военните действия в Сирия, съобщи телевизия “Фокс нюз”, цитирайки източници от Пентагона.

“Руснаците вече не съветват, а участват в ръководенето на войната в Сирия”, казал източник от разузнаването на САЩ. Руското военно присъствие се е увеличило значително в Сирия дни след тайна среща между президента Владимир Путин и иранския генерал Касем Сулеймани в Москва. Той командва подразделението “Ал Кудс” на гвардията на Ислямската революция, отговарящо за трансграничните операции.

Според американското разузнаване в Сирия се намират най-малко 1000 руски военни. Москва доставя в Сирия по море бронетранспортьори, танкове, хеликоптери, безпилотни летателни апарати за разузнаване и др. Според израелски медии стотици войници на “Ал Кудс” наскоро също са влезли в Сирия, за да съдействат за запазването на режима на президента Башар Асад.

“Германия и другите западноевропейски сили трябва да работят с Русия и САЩ за решаване конфликта в Сирия”, каза канцлерът Ангела Меркел. Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че е видял нарастваща подкрепа за създаване на международна контактна група за решаване на сирийския конфликт на среща в Берлин с колегите си от Русия, Франция и Украйна. “Русия ще продължи да оказва военно-техническа помощ на сирийското държавно ръководство в борбата с тероризма”, каза руският външен министър Сергей Лавров. Той допълни, че Москва има информация, че САЩ знаят конкретни места, където се намират позиции на “Ислямска държава”, но не дават заповед за нанасяне на удари.

“В Кремъл смятат за недопустимо на сирийците да се натрапват отвън пътищата за развитие на страната им - такава е позицията на Русия по уреждането на сирийския конфликт.” Това напомни прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков в коментар на изявление на американския президент Барак Обама, че стратегията на Москва в Сирия е погрешна.

Междувременно бившият румънски президент Траян Бъсеску заяви, че Румъния е длъжна да подкрепи евентуална интервенция на НАТО в Сирия. “Преди да изпратим натовски войски в Сирия, аз бих дал оръжие на сирийската армия те сами да прочистят собствената си територия. Гарантирам ви, че тя е способна да прочисти територията на страната в рамките на една година”, каза Бъсеску.

Белгия е готова да изпрати сухопътни сили в Сирия в рамките на международната коалиция за борба с “Ислямска държава”. “Не искаме да играем Рамбо, но при необходимост сме готови да изпратим войски и в Сирия”, каза министърът на отбраната на Белгия Стивен Вандепут.