Шведски геолози от университета на Гьотеборг са открили за пръв път в Йемтланд кратери, образувани от падането на два огромни метеорита. По всяка вероятност те са парчета от древен сблъсък на два астериоди в пояса между Марс и Юпитер, съобщи сайтът Phys.org.

Според учените падането на метеоритите и образуването на кратерите е станало преди около 460 милиона години.

Големият кратер е разположен на 20 километра южно от гр. Йостершунд и е с диаметър 7,5 километра. По-малкият кратер е отдалечен от него на 16 километра и е с диаметър 0,7 километра.

"Преди 458 милиона години два големи астероида са се сблъскали в пояса между орбитите на Марс и Юпитер, така че много техни фрагменти са се разлетяли по различни траектории. Някои парчета са паднали на Земята, като например в Йемтланд" - разказва геологът Ерик Стуркел.

Преди на територията на Йемтланд е имало море. Дълбочината му в точките на падане на метеоритите е достигала 0,5 километра. Падането на парчетата от астероиди е предизвикало краткотрайно (продължило няколко минути) изсушаване на участъците, последвало от запълването им с парчета от метеоритите и вода.

Учените отбелязват, че за пръв път доказват едновременното образуване на кратери в резултат на двоен удар на метеорити от един и същ сблъсък. До този извод специалистите са стигнали, след като са установили, че съставът на скалите в кратерите на практика е идентичен.