Премиерът Бойко Борисов призова за по-толерантно отношение към бежанците. В слово пред симпатизантите на ГЕРБ в зала "Арена Армеец", където партията официално представя кандидатите за кметове, премиерът заяви, че България трябва да се държи като цивилизована и хуманна държава.

„Ако има 1200 бягащи от смъртта бежанци, ще променят ли нещо в тази зала? Искам да ме подкрепите за това“, заяви Борисов, цитиран от Агенция "Фокус".

„Предишният мандат ни се случи най-тежката финансова и икономическа криза, разпаднаха се цели държави, ние успяхме и удържахме. Сега ни се случи едно от най-големите преселения на народите. Стотици хиляди хора – жени, мъже, деца – бягат от ятаган.

И ние сме бягали преди няколко века“, заяви Борисов.

Вярно е, че на никой не му е приятно да му се развали комфорта, но нас са ни приемали когато сме бягали", продължи премиерът и се обърна към членовете и симпатизантите на ГЕРБ с призив за подкрепа по позицията му.

„Българите сме доказали своята толерантност. Няма държава в света, която да не помни какво са направили българите за евреите. Нека не се поддаваме на криворазбрания патриотизъм и национализъм, призова още Борисов и отбеляза, че няколко поколения сирийци, няколко поколения пакистанци живеят добре у нас. Нека бъдем по-толерантни. Нека да бъдем една от цивилизованите, хуманни държави“, заяви премиерът.

Борисов отбеляза, че България пази границите си добре от трафиканти и от нелегалните имигранти.

Нека позицията на ГЕРБ бъде позиция на толерантност и на помощ. Вярвайте ми, в следващите десетилетия това ще ни се върне с благодарност – да сме цивилизована хуманна европейска държава, каза още Борисов.

Той отбеляза, че борбата с тероризма е едно, а хуманното отношение към бежанците – друго.