Общинска банка ще пусне втората монета от специалната лимитирана серия от три монети, посветени на София, наречена „София през вековете". Това ще стане на празника на София - 17 септември.
Монетата е с портретните изображения на севастократор Калоян и Десислава от Боянската църква. Тя е уникална за страната с правоъгълната си форма и цветно покритие. Изобразява периода на средновековен Средец.

Изпълнителният директор и председател на Управителния съвет на Общинска банка Сашо Чакалски коментира, че София е велик град с хилядолетна история, град на различни епохи, съчетал различни култури, ценности, богатства и традиции.

Отсечената от Общинска банка лимитирана серия се посвещава на София. Чакалски обясни, че всяка монета е за различен исторически период и отразява развитието на града от античността, средновековието и до днес, съобщава news.bg.

Монетата е отсечена от сребро с проба 999/1000, с цветно покритие. Тя е емитирана в нумизматичен тираж от 500 броя за цял свят. Заедно със севастократор Калоян и Десислава, на нея е изобразен храмът „Св.Св. Никола и Пантелеймон", известен като Боянската църква. Севастократор Калоян е сред бележитите управници на град Средец през XIII век. Боянската църква със стенописите й - исторически шедьоври е един от символите на град София. Тя включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Образът на богинята Тюхе - покровителка на древния град Сердика и олицетворява антична София, е изобразен на първата монета от поредицата „София през вековете". Третата монета ще се появи през 2016 г. и ще носи символиката на съвременна София.