Хиляди трафиканти на хора с кораби започнаха да търсят "клиенти" чрез социалните мрежи в интернет. Поне 1 милиард долара са влезли в техните джобове до момента.

Във Фейсбук и Туитър се публикуват "рекламни съобщения за трафик", все едно става въпрос за луксозни пътувания. В част от съобщенията има и черен хумор.

"Здравейте, новият сезон започна: следва нашето най-ново предложение. Всички лодки са дървени, с дължина от 22 метра и ширина от 4.5 метра", се казва в един от постовете във Фейсбук. След това има ценоразпис: Турция - Италия 3800 долара, Либия – Италия - 2500 долара. Под текста има снимка как трима трафиканти се къпят под душ, а зад тях има красиво средиземноморско пристанище. Най-накрая са посочени телефони в WhatsApp и Viber.

В друг профил се казва: „Питайте ни за всичко”. Под него потребител е написал: „Ако се удавим, ще получим ли парите си обратно?”.

Сред предложенията не липсват и такива за подсигуряване на фалшиви документи, билети за самолет и пристигане в Англия за 7000 долара.

Освен, че няколко хиляди трафиканти, основно от Египет, Либия и Турция привличат чрез измами "клиенти" в интернет, един от тях се хвали пред ВВС, че "всеки ден получава по 10-20 заявки". "Преди три години нито един от нас не търсеше клиенти в интернет, а в момента 30-40 на сто от бизнеса ми е онлайн", казва още той.

При тази ситуация няма нищо чудно, че смартфонът се превърна в задължителната вещ за всеки бежанец. При всяка крайна точка от пътя първото нещо, което правят бежанците е да зареждат телефоните си.

Разследващите органи съобщават, че по бреговете на северноафриканските държави действа жестока морска мафия, която продава транспорт на отчаяните бежанци от Сирия, Ирак, Афганистан или Еритрея до Лампедуза или Гърция.

Според италианския разследващ журналист Джампало Музумечи става въпрос за „най-голямата нелегална туроператорска компания в света". Над 400 000 души само през тази година за използвали този опасен маршрут, а 3000 от тях са се удавили. До край на тази година техният брой се очаква да достигне 800 000 души.