Новият шеф на ООН може да бъде жена и ще трябва да се яви на конкурс като шеф на фирма, предаде АФП.

Това предвижда резолюция, за чието приемане световната организация се събра в петък. Тя открива процедурата по избор на нов генерален секретар. Бан Ки Мун напуска в края на 2015-а след два 5-годишни мандата. Според резолюцията следващият шеф на ООН може да е жена и

ще се яви
на интервю
за работа


като обикновен ръководен кадър.

Организацията ще разпрати до 193-те страни членки покани за представяне на кандидати - мъже и жени. Имената и автобиографиите им ще бъдат огласени публично, възможно е да ги извикат и на изслушване пред Общото събрание. “Все едно че ООН е многонационална компания, която търси да си назначи шеф”, обяснява дипломат от Съвета за сигурност. За да е с добри шансове, кандидатът трябва да има подкрепа от САЩ, да е “съвместим с Русия” (например да не е от балтийска страна) и да може

да каже две-три
думи на езика
на Молиер,


твърдят дипломати пред Франс прес.

Традицията, която не е задължителна, е новият шеф на ООН да бъде от Източна Европа след Азия (южнокорееца Бан Ки Мун) и Африка (ганаеца Кофи Анан). Русия особено настоява на това.

Източна Европа е убедена, че е неин ред, каза руският представител в организацията Виталий Чуркин пред ТАСС. “Вече има

няколко нелоши
източноевропейски
кандидати


за високия пост. Смятам, че това са много достойни хора. Сред тях има и жена - Ирина Бокова. По всичко личи, че ще се появят и други жени кандидатки. Така че, мисля, всички ще бъдат доволни”, заяви Чуркин.

От създаването на ООН през 1945 г. генералните секретари са подбирани задкулисно - от 15-те членки на Съвета за сигурност. В самия съвет тежат най-вече гласовете на петте постоянни членки с право на вето - САЩ, Франция, Великобритания, Русия и Китай.

За 79 г. на поста се изредиха 8 души - все мъже, при все че нищо не пречи да има и кандидати жени. В резолюция от 1946 г. се говори за “достоен мъж” - по онова време било немислимо да се избере жена. Мнозина смятат, че е време жена да поеме ООН, посочва АФП. Вече се спрягат имена - бившата новозеландска премиерка Хелън Кларк, президентката на Чили Мишел Бачелет, генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова и още една българка - еврокомисарката Кристалина Георгиева. За момента не е издигната официална кандидатура и няма единодушие.