Трима български моряци загинаха при инцидент на кораб в австрийската част на Дунав. Аутопсия на телата им показа, че те са се задушили най-вероятно от остатъчни газове, образувани от товар царевица, който корабът превозвал преди това, съобщи говорителят на полицияйта Йохан Баумшлагер пред австрийската телевизия. Съдът бил вече разтоварен, но в трюма все още имало от отровните съединения, предполага полицията.

Аутопсията показала, че и тримата българи са се задушили. Няма следи от насилие по телата им. Те са от Силистра и Видин - на 41, 44 и 46 години. Пътували с шлеп, който е германска собственост. Капитанът пък бил украинец. Той наредил на двама от моряците да слязат в трюма, за да проверят техническата изправност на шлепа.

След като те не се върнали, украинецът пратил и трети българин да ги потърси. Той паднал и се задушил още на стълбите към долната част на кораба. Според експерти отровни газове най-вероятно са се задържали от превозвания малко преди това товар царевица в помещение с дължина пет и дълбочина четири метра. Към тези помещения се стига само чрез малък овален люк. През него моряците се спуснали в трюма и повече не се върнали. Капитанът отишъл сам да види какво става с екипажа му и открил бездиханните тела. Веднага след това той акостирал в Грайфенщайн, област Тулин, и алармирал спасителните екипи и полицията. 25 души се качили на кораба, за да разследват случая.

На тримата мъже обаче вече не можело да се помогне. Те издъхнали сравнително бързо. Прокуратурата разпореди аутопсия и химически анализ на газовете в трюма. Засега е ясно само, че причината за смъртта е задушаване. Едва след приключване на токсикологичния анализ ще има стопроцентова яснота каква е причината за задушаването. Но тъй като корабът е карал царевица преди това, най-вероятно са отровни съединения от нея. Екип на полицията преглежда целия съд, като към него са причислени химици. По време на смъртта на моряците корабът е бил без товар.

Българските моряци са се задушили, потвърди министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от bTV.