Количество от 6,5 т. вещество за приготвяне на пластичен експлозив бяха открити от турските власти при техни действия за два дни на турско-сирийската граница. А в граничния град Килис бяха арестувани 17 души, подозирани че са членове на Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ).

Полицията открила опасните 6,5 т, след като на 9 юни нейни служители в югоизточната гранична провинция Шанлъурфа спрели и претърсили камион, натоварен с лук в Пекмезлъ, съобщава агенция "Доган", цитирана от БГНЕС.

Материалът за приготвяне на пластичен експлозив бил намерен скрит в купчината лук. Полицията разпространи само инициалите на шофьора на камиона - Й. К.

Според информация от силите на реда материалът е бил обработен от специалисти, преди да бъде натоварен. При друг инцидент в провинция Мардин на 10 септември били открити 20 т. амониев нитрат, който често се използва за направата на самоделни бомби. Това станало, след като жандармеристи претърсили вила на пътя, свързващ Мардин с провинция Диарбекир.

400-те торби с амониев нитрат били поставени вътре в постройката. Собственикът на имота казал пред полицията, че не знае нищо за складираните в неговата къща чували. Жандармеристите започнали разследване в опит да открият кой е превърнал вилата в армейски склад, съобщав в. „Хюриет“.

17 заподозрени като членове на ИДИЛ, включително двама турски граждани, са били арестувани в Елбейлъ, съобщиха от кабинета на губернатора на Килис в писмено съобщение до медиите. Заподозрените се опитали да преминат нелегално границата и да влязат в Сирия.