През последните дни мигрантите отказват да сътрудничат на унгарските власти, окупират жп-гарите и не искат да се регистрират. Това каза унгарският министър-председател Виктор Орбан и предупреди, че от следващата седмица полицията ще реагира по-сериозно, предаде БГНЕС.

"Полицията изпълнява безупречно задълженията си, без използване на сила, като се има предвид, че сме изправени пред бунт от страна на нелегалните мигранти", подчерта Орбан.

Унгарският министър-председател припомни, че от 15-ти септември влизат в сила по-строгите закони срещу нелегалната миграция, а тези, които преминават незаконно границата ще бъдат арестувани. Според него "решението на кризата в Европа зависи от Гърция".

"Трябва да решим проблема там където възниква. Ако Гърция не е в състояние да защити границите си, тогава ние сме длъжни да мобилизираме европейските сили и да ги изпратим на гръцките граници, за да може те да изпълнят целите на европейското законодателство вместо гръцките власти", подчерта Орбан.

Съгласно европейското законодателство бежанците, които търсят убежище трябва да поискат това в първата страна-членка на Европейския съюз. Гърция е първата страна от ЕС, които идват от Турция и след това минават през Балканите и стигат до Унгария.

До днес от 19 юни в съседна Република Македония Гърция е вкарала около 80 000 души. През последните дни в страната пристигат по 5-6000 мигранти в граничния град Гевгелия. Всички те пристигат на македонската граница организирано от гръцките власти в автобуси и влакове.

От началото на годината в Унгария са пристигнали общо 176 000 мигранти.