Войната и напрежението между отделните религиозни общности може да доведат до тотален разпад на държавността, а и на самите държави Ирак и Сирия.

Това каза директорът на военното разузнаване на САЩ генерал-лейтенант Винсънт Стюарт.

В резултат на гражданската война Сирия може да бъде разделена на две или три части, каза Стюарт по време на семинар на разузнавателните агенции във Вашингтон. Когато става въпрос за Ирак, наистина е много трудно да си представим автономния кюрдски регион в северната част на страната да се подчинява на централната власт в Багдад, каза още генерал-лейтенант Стюарт.

Според неговите думи не такава е целта на САЩ, но изглежда все по-вероятно именно така да се развият нещата.

По време на дебата директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Джон Бренън каза, че гражданите от Ирак и Сирия все по-често се определят и идентифицират като част от определени племена или религиозни секти, вместо като иракчани и сирийци.Той добави, че границите на двете страни все още съществуват, но правителствата не могат да ги контролират. Обявения от Ислямска държава халифат се разпростира и от двете страни на границите между Ирак и Сирия, подчерта Бренън.“Смятам че през следващите едно или две десетилетия Близкият изток ще претърпи промени, в резултат на които няма да изглежда така, както е сега“.

Официалната позиция на властите във Вашингтон и на президента Барак Обама е, че Ирак и Сирия са суверенни държави. В миналото на няколко пъти официални представители на САЩ открито и публично са се противопоставяли на предложенията за подялба на тези страни на етнически принцип.

Ирак и Сирия са изкуствено създадени държави от френски и британски дипломати след разпадането на отоманската империя след Първата световна война. Във всяка от тези страни има общности от сунити, шиити и кюрди. Ирак е управляван от доминирано от шиити правителство, което има връзки с Иран, докато правителството на Башар Асад в Сирия е доминирано от алевити, които са шиитска секта. Ислямска държава е фундаменталистка сунитска групировка.

Официалната политика на администрацията на президента Барак Обама е, че Ирак и Сирия остават международно признати държави. Представители на администрацията се противопоставиха на призивите за директна доставка на ор жие на кюрдите, които са създали своя автономия в северен Ирак и са най-лоялният съюзник на Щатите в региона. Вашингтон настоява оръжията за кюрдите да бъдат насочвани през правителството в Багдад.

През 2006 г. като сенатор Джо Байдън настояваше за разделянето на Ирак на три автономни зони с ограничена роля на централното правителство в тях. Администрацията на Джордж Буш младши , но сунитите не бяха доволни от шиитското правителство в Багдад, в което те не присъстваха. Кюрдите водят непрекъснато спорове за бюджет и петрол с Багдад и установиха контрол върху стратегически важния в северните райони на страната град Киркук.

Правителството на Асад в Сирия все повече зависи от подкрепата на Русия, а контролът върху страната е разделен като територии между правителство, бунтовници и Ислямска държава.