Циклонът Лаяна ще определя времето през следващата седмица, а то няма да е никак студено. Тъмните облаци ще изчезнат и лятото ще се върне още в неделя. До 25-30 градуса ще стигнат максималните температури в началото на седмицата, прогнозира доц. Георги Рачев, който е един от най-опитните български специалисти по климата. Според него, циганското лято ще започне от Димитровден.По Черноморието днес и утре облачността ще е значителна. Ще има превалявания, главно по южното крайбрежие. Максималните температури ще бъдат около 24°-25°, колкото е и температурата на морската вода.

„Зимата бавно се приближава. Няма как да ни отмине. Втората половина на октомври по високите полета може да падне първият сняг, а на останалите места през ноември“, прогнозира доц. Рачев пред TV7. На въпроса страшна ли ще е зимата, той отговори с „не“.

„Смятам, че ще е по-мека. Американската агенция за изследване на океаните и атмосферата, дава нова прогноза. Тя обаче може и да се промени скоро. Като кажа моята лична прогноза, че зимата ще е малко по-топла и с по-малко валежи, това не означава, че тя не може да се промени във времето, когато се приближаваме към нея. Нормално е след месец при други обстоятелства, при развитието на Ел Ниньо и на налягането в Атлантическия океан да се промени“, обяснява доцентът. През зимните месеци температурите ще са с 3 градуса по-високи от нормалните за сезона, подчерта той.

Поне на бежанците няма да им е студено през тази зима, коментира водещият.

Първите слани в планините ще са в края на месеца, каза още Георги Рачев.