Тази година родителите на първокласници ще отделят средно 338 лв., за да покрият разходите, свързани с началото на учебната година, а при гимназистите тази сума нараства със 150 лв. и достига 488 лв.

Това показват данни от национално представително проучване на IPSOS по поръчка на дружества за бързи кредити. България е държавата, където разходите за училище са най-големи в сравнение с Полша, Чехия и Словакия.

Според проучването за 15 септември родителите снабдяват учениците с нови дрехи, ученически пособия, мобилен телефон, компютър.

За своите първокласници българите отделят 232 лв. годишно за ученически пособия, 309 лв. за хобита и занимания, 342 лв. за облекло. В гимназиалните класове тези суми са съответно 276 лв. за нуждите на детето по време на занятия, 266 лв. за забавления и 372 лв. за дрехи.

Проучването показва още, че 50 на сто от анкетираните родители на първокласници биха изтеглили кредит, за да покрият разходите. Любопитен резултат от анализите е, че българските ученици се нареждат на първо място сред своите връстници от останалите три страни по притежание на мобилен телефон.

У нас 85 процента от учениците имат свое собствено устройство, докато при поляците това се случва само при 2/3 от децата, а в Чехия и Словакия – при малко повече от половината.