Новият смартфон на Apple е поместен в алуминиев корпус с различни цветове, направен от материал, който се използва в аерокосмическата индустрия

Няма изненади в наименованието на новите смартфони на Apple. Както се очакваше, компанията представи в Сан Франциско моделите  iPhone 6S и 6S Plus – подобрени версии на сегашните флагмани.

iPhone 6S идва в алуминиев корпус с различни цветове, направен от материал, който се използва в аерокосмическата индустрия, а дисплеят е покрит с по-здраво защитно стъкло Ion-X, стана ясно в началните минути на демонстрацията.

Apple наблегна на технологията Force Touch, наричана още 3D Touch – сензорна технология, чувствителна към силата на натиск. Твърди се, че 3D Touch ще се поддържа от най-различни приложения, тъй като технологията е дълбоко интегрирана в iOS 9 и разработчиците я използват активно.

3D Touch фактически замества продължителното натискане на дисплея. Ако по-рано третото измерение беше времето, сега това е силата, поясниха от Apple. Така например, със силно натискане могат да се прелистват приложения в режим на цял екран, без да се налага преход към общия списък.

iPhone 6S стъпва на нов 64-битов процесор A9, който има 70% по-бърз CPU и 90% по-бърз GPU, спрямо A8, твърди Apple. Всъщност, компанията е вградила графика на конзолно ниво в новия си смартфон и за доказателство демонстрира колко гладко върви играта Freeblade. Постоянно включен е и копроцесорът за движение M9.

Смартфонът е оборудван също с второ поколение дактилоскопски сензор TouchID и камера с резолюция 12 мегапиксела (50% повече пиксели). Показани бяха снимки, направени сякаш с професионална огледална камера – усъвършенствана технология изолира пикселите и не позволява да се смесват цветовете. Камерата поддържа запис на видео във формат 4К.

Предвидена е също предна камера с резолюция 5 мегапиксела за още по-качествени селфи снимки. Интересно нововъведение е използването на Retina дисплея вместо светкавица, който в режим на снимане увеличава яркостта си три пъти над обичайната. Нова функция е и Live Photo – кратки анимирани клипове със звук, които могат да се качват пряко от приложението на камерата в Coub.com.

Apple обещава и два пъти по-бърз LTE достъп с новия си смартфон. Поддържаната скорост е увеличена до 300 Mbps. Моделът идва с операционна система iOS 9 и приложение Snap, което улеснява прехода към iPhone за потребителите на Android.

Цените на новите смартфони започват от $199 за iPhone 6S (16GB) и $299 за уголемения вариант iPhone 6S Plus (16GB) при сключване на двегодишен договор с телеком оператор. Моделите с 64GB струват съответно $299 и $399, а тези със 128GB имат цени $399 и $499. Новите смартфони излизат на пазара на 25 септември, а iOS 9 – на 16 септември.