Според статистиката японците имат най-голяма продължителност на живота. Средната възраст на живота там достига 87 години. На фона на този факт не е учудващо, че японките са признати за жените с най-стройните тела в света - при тях пълнотата е рядко явление. Но защо това е така? Ето 10 причини, които обясняват този факт:


Първата и основна причина да няма пълни жени в Япония се крие в културата на храненето. В своето меню жените от страната на изгряващото слънце включват основно риба, морски водорасли, соя, ориз, плодове и зелен чай. Всеки сам може да пресметне, че при изброените продукти няма много калории.

2
Рибата и оризът, които всяка японка приема ежедневно насищат организма с омега-3 мастни киселини, които поддържат кожата млада. А всеки от нас се сеща, че тези киселини ги има във всеки продукт за отслабване.


Японците използват само пресни продукти за приготвяне на храната си. В тяхната кухня дори има такива, чиято трайност е не дни, а часове. За тях полуфабрикатите и консервантите са табу.


Тук вече роля играе самата японска култура - в страната на изгряващото слънце никой не се тъпче, а порциите по традиция са малки. Там приемането на храна не е просто обикновена необходимост, а ритуал. Там всяка хапчица се сдъвква внимателно и бавно, а спокойствието при храненето и добре сдъвканата храна вече се приемат от организма по друг начин.

5
Практически всички блюда в Япония са леко усвояеми заради начина на приготвяне. Готвачите там готвят или на грил, на пара или пържат, но при висока температура и с резки движения, освен това там се използват само растителни мазнини. Храната там никога не се гарнира с тежки сосове, а само с малко растителна мазнина или зеленчуков или плодов бульон. При това положение не може да има дискомфорт и преяждане.

6
Оризът за японците е хляб и те го приемат с всякакви храни. Той обаче се приготвя по съвсем различна от европейската технология. 

В Западните страни нещата са на обратно  – ежедневно там се приемат всякакви тестени произведения като хляб, кифли, сандвичи, а това означава едно - угоение.

7

Закуската - за японците тя е свещена и никога не пропускат този ритуал. Японската закуска е пищна - омлет, риба, варен ориз, супа, водорасли, зелен чай... Но обедите и вечерите - на тях не се яде толкова, колкото са причина да се видиш с някого.

8
Десертът в Япония почти не съществува. Ако го има, той е съвсем символичен. 

9
Японците не обичат да се измъчват като европейците или американците с диети, които ограничават приема на количеството храна. Там тактиката е друга - стремят се да обогатят разнообразието на храна. 

10
Всички японци се стремят да водят здравословен начин на живот. За тях гимнастиката сутрин е ритуал. Напоследък все повече млади хора преоткриват велосипеда и се стремят да използват него, а не кола или метрото.