Необходимостта от обяснението на Сергей Лавров, че Русия изпраща в Сирия военни товари със самолети, а не само с кораби, възникна след многобройните съобщения за наши морски пехотинци в Латакия. Всичко това ни позволява да предположим с голяма сигурност, че Русия се готви за наистина огромно и спешно изпращане на войски в Сирия. Остава да разберем с каква цел, пише руският вестник „Взгляд“.Съдейки по разузнаването на САЩ в Сирия, в района на Латакия за рекордно кратко време са построени комплекси, които силно напомнят на система за управление на полети и наземна система.

Според доклади на различни източници, в пристанището Латакия вече са пристигнали два руски десантни кораби, а в сряда на летището са кацнали два военнотранспортни самолети Ан-124. Може да се предположи, че самолетите са превозвали технически материали, които са били необходими за изграждането на централния щаб, но част от морската пехота, която е поела охраната на комплекса, е пристигнала от Крим заедно с корабите.

Русия никога не е координирала хипотетичното прехвърляне на войски в Сирия с някой от „партньорите си“. Може би това е причината за острата реакция към такава възможност от страна на САЩ. Неучастието на Руската федерация в събитията около Сирия, Ирак и „Ислямска държава“ отдавна се използва като разменна монета в американската пропаганда. „Как може ние да се борим сами срещу „злото в света“, докато Русия разкъсва Украйна“. Сега ситуацията се променя. И вече не е от значение как конкретно ще се включат руските войски в Сирия, освен до момента, в който те не се включат наистина, коментира вестникът.