Саудитска Арабия е предложила на Берлин да построи в Германия 200 джамии, които да обслужват бежанците пише ливанския в. „Ал Дияр“ цитирайки германският в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Саудитска Арабия не приема бежанци.

Пред в. „Билд“ говорителят на германското вътрешно министерство казал, че ще провери с „най-голяма грижа“ предложението на Рияд. Заместник-председателят на ХДС Армин Лашен коментира по следния начин предложението на саудитците: „Вместо да се замислят за финансирането на джамии в Германия, по-добре е Саудитска Арабия да приема бежанци и да коригира финансирането на Ислямска държава, пише БГНЕС.

“Генералният секретар на ХДС Андреас Шойер допълни: „Германското външно министерство трябва да даде много ясен отговор на това цинично предложение.“ Говорителят за вътрешната политика на Парламентарната група на ХДС/ХСС и член на парламентарната комисия за контрол на специалните служби Щефан Майер заяви във връзка с предложението на Рияд, че „Германия не се нуждае от дарение за 200 джамии, а от солидарност с бежанците“.

Според „Билд“ видеозапис с Ангела Меркел от дискусия миналия четвъртък в Берн предизвикал фурор в интернет. Канцлерът бил запитан как тя „ще защити Европа и нашата култура от ислямизация“. На който Меркел отговорила, че не обвинява никого за това, че е ангажиран с исляма. Но допълва: „Но трябва да имаме и смелостта да кажем, че ние сме християни.“