Близо 70% от европейците свалят филми или ги гледат онлайн безплатно, законно или незаконно, сочи ново проучване на Европейската комисия за поведението на аудиторията, съобщиха от софийския пресофис на ЕК.

Според изследването 40% от притежателите на смартфони и над 60% от притежателите на таблети гледат филми на тях. В изследването се посочва, че това не е изненадващо, тъй като докато публиката показва голям интерес към филмите като цяло, често най-близкият киносалон е на известно разстояние, а изборът от филми — сравнително ограничен. Това сочи, че европейската филмова индустрия може да увеличи приходите си, като разработи различни видове доходоносни онлайн платформи с цел по-голямо предлагане на филми и разширяване на аудиторията.

Проучването на поведението на зрителите се базира на изследване, анализ и интервюта с публиката в десет държави членки — Обединеното кралство, Франция, Италия, Испания, Германия, Полша, Хърватия, Румъния, Литва и Дания.

На въпроси за филмовите им навици и предпочитания са отговорили 5000 души на възраст от 4 до 50 години. 97% от европейците гледат филми поне от време на време. Европа произвежда над 1000 филма годишно, но повечето от тях се гледат в държавата, в която са направени, и относително малка част се излъчва в чужбина. 68% от запитаните свалят филми безплатно, а 55% гледат излъчвани безплатно филми на компютъра си или на портативно устройство. Обикновено хората, които зареждат безплатно онлайн съдържание, са млади и образовани, живеят в градовете, обичат да гледат филми и се интересуват от филмовото разнообразие, но са недоволни от цената и слабото законно предлагане. 14% от запитаните отговарят, че няма киносалони на по-малко от 30 минути от дома им. Този процент достига 37 % в Румъния, 27% в Литва и 16% в Хърватия.

Европейските филми се възприемат като оригинални и следователно провокиращи, публиката обаче критикува техните "мудни или тежки" сюжетни линии.

Преобладават хората, които избират кой филм ще гледат непосредствено преди да отидат на кино, като най-голям маркетингов ефект имат трейлърите. 28 % от европейците гледат филми по време на фестивали. Близо 50 % от запитаните са се възползвали от филмови образователни програми, например в училища, университети и киноклубове.