Малцина са онези, които знаят, че може би най-впечатляващото до днес творческо предизвикателство в 125-годишната история на българската опера започва именно оттук, от брега на Форгензее. Езерото, в чиито води едновременно се оглеждат гордостта на Бавария, замъкът-красавец “Нойшвайнщайн”, кацнал в сърцето на Алпите и “Фестшпилхаус” – театърът–неосъществена мечта на крал Лудвиг II. Именно тази гледка вдъхновява преди година режисьора Пламен Карталов за предизвикателството да представи Рихард Вагнер в родината му, да го “върне” там, където неговият покровител и меценат го е посрещал с благоговение.

А че първото изпълнение на тетралогията “Пръстенът на нибелунга” именно тук е огромна творческа дързост, няма спор! За да се изправиш пред нея, се изискват смелост и самочувствие, независимо от опита, натрупан по време на триумфалните изпълнения в София, редом с възторзите на многобройната чуждестранна публика от цял свят и признанието на най-авторитетните оперни издания,

Само година по-късно, мечтата на Карталов се сбъдва. Спокойната допреди дни атмосфера в и около театъра на Форгензее е заменена от трескава работа по построяването на декора, репетиции, по време на които се изпипва всеки музикален и актьорски детайл, осветлението, мултимедията и всичко останало. Ето как изглежда по дни хрониката на гостуването на Софийската опера в Бавария с най-добрите български оперни артисти: Радостина Николаева, Мартин Илиев, Костадин Андреев, Цветана Бандаловска, Бисер Георгиев, Мартин Цонев, Йорданка Дерилова, Силвана Пръвчева – общо 40 имена, 75-те музиканти от оркестъра, балетът и хорът на Софийската опера. Творческият екип включва диригента Ерих Вехтер, художника Николай Панайотов, режисьора мултимедия Вера Петрова, художника мултимедия Георги Христов, художественото осветление – Андрей Хайдиняк и музикалната подготовка – Рихард Тримборн.

Дни 1-2 – Шест тира, осигурени с любезната подкрепа на “Лидъл” – България, доставят на място цялото необходимо оборудване, декора и костюмите за спектаклите.

Дни 3-4 – Седем автобуса на “Албена АД” превозват от София и от Любляна солистите, хора, оркестъра, техническите служби и администрацията – общо над 230 души. Изпълнителите на главните роли пристигат през Мюнхен и Меминген, а някои директно от спектакъла на “Тристан и Изолда” на Международния фестивал в Любляна.

Дни 5-8 – Репетиции на сцена на четирите спектакъла от тетралогията

Ден 10 – “Рейнско злато”

Ден 11 – “Валкюра”

Ден 12 – Подготовка

Ден 13 – “Зигфрид”

Ден 14 – “Залезът на боговете”




Така описани, фактите изглеждат лесни, ясни и подредени. Зад кадър остават подготовката, отговорностите и творческите терзания и професионализма на целия екип, търсенето на подкрепа за осъществяването на този огромен проект, разрешаването на всеки логистичен въпрос – от осигуряването на средствата до транспорта, настаняването, превоза, продажбата на билети.

Още преди същинското изпълнение на тази сложна комплексна партитура, идват и първите оценки и признания за първия ни оперен театър. “Представянето на цикъла на “Пръстена” във Фюсен от Софийската национална опера е не само изключително художествено събитие, но и ценен принос към европейското разбирателство под знака на музиката. Благодаря на всички участници и спонсори за тяхната ангажираност”, написа преди дни в приветствие към първия ни оперен театър лично министър-председателят на Бавария Хорст Зеехофер.

По тези земи ценят труда. Ценят и подкрепата, защото знаят нейната стойност. Като политик от висока класа г-н Зеехофер неслучайно поставя спонсорите редом с участниците. Това са всички държавни и общински институции, големи компании и по-малки фирми и частни дарители, които направиха възможна романтичната мечта “Фюсен”, напълно в стила на Вагнер. Няма нищо по-естествено от това да им се благодари искрено и от все сърце и да се споменат с добро имената на покровители, дарители и спонсори!

На първо място, основните превозвачи на Софийската опера – “Албена АД” и “Лидл” България. Мисията стана възможна благодарение на: “Авенди”, Мото Пфое”, холдинг “UTEX”, “Асарел Медет”, “Геотехмин”, ЦКС, “Siemens” – България, Германо-българската търговска камара, “Quarzwerke”, “Хели Еър”, АЕЦ “Козлодуй”, “Евромаркет”, “Булстрад”, “Гьоте Институт”, комплекс “The River”, “Слънчев бряг АД” и др.

Събитието се осъществява под патронажа на президента на Републиката Росен Плевнелиев с подкрепата на Министерството на културата и Министерството на туризма и на посолството на Р България в Берлин и с безценната подкрепа на Столичната община, Община Фюсен и Община Банско.