Повече от ясно е, че всичко, което се случи в нощта на 6 септември, тогава, когато аз бях тук в Пловдив, беше съгласувано с мен - висшият държавен глава. Аз съм дал зелена светлина за всичко, което българската държава направи. Бях в течение от началника на генералния щаб на отбраната, бях в течение от министъра на външните работи. Проведох много разговори с министъра на отбраната, докато през нощта на 6 септември някъде в 1 и половина през нощта не стана ясно, че руснаците решиха да не инициират тази провокация и да заобиколят България. Това каза президентът Плевнелиев по повод отказа на България да даде коридор на руски самолети за Сирия, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

„България е достоен член на НАТО. Ние разполагаме с информация, разполагаме със служби, разполагаме с необходимите инструменти, за да направим разликата между хуманитарен полет и полет, който претендира, но може би не е. И затова ние бяхме максимално честни с нашите руски партньори – ако искате, кацнете на наше летище, нека проверим, добре сте дошли, след това ще си продължите пътя. България определено прояви характер, България се показа още веднъж достоен член на семейството на правилата, на семейството на върховенството на закона. Ако щете и на честната позиция на върховна ценност. Ако нашите руски партньори са честни с нас, техни самолети ще летят спокойно над България”, добави Плевнелиев.

По никакъв начин не очаквам да се отрази /върху отношенията на България с Русия - бел.ред./, освен да стане ясно, че България е суверенна държава, България е достоен член на ЕС и НАТО, България е активна в отстояването на правата и отбранителната стратегия на Съюза. България е качествен член на световното семейство за решаване проблемите на Сирия, а не на тяхното по-нататъшно задълбочаване, категоричен е Плевнелиев.

Той отбеляза, че България натрупала много точки в последните две години от гледна точка на своята ефективна дейност като член на ЕС и НАТО. „Аз се радвам на тази набрана скорост, не бива да стоим в ъгъла на НАТО и ЕС, да хленчим и да чакаме някой друг да ни решава проблемите. Видяхте, че в този случай Гърция бе издала разрешение за руските самолети, но ние подходихме така, както трябва. По закон, по правила и като достоен член на ЕС и НАТО, подчерта още Плевнелиев.