Основната прокюрдска партия в Турция предупреди, че има опасност от избухване на гражданска война в страната след вълната от насилие между турските сили за сигурност и кюрдски бунтовници, съобщи Франс прес.

Две поредни нощи хиляди демонстранти излязоха по улиците на няколко турски града, за да протестират срещу "терористите" от Кюрдската работническа партия (ПКК) и нападнаха офиси на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), обвинявана, че подкрепя бунтовническото движение.

"Тези атаки са ръководени от една ръка, тази на държавата", каза пред журналисти в Диарбекир съпредседателят на ДПН Селяхаттин Демирташ. "Целта им е да предизвикат гражданска война, а ставащото от два дни насам е генерална репетиция", допълни той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган реагира пламенно на тези думи и отново обвини ДПН, че говори с езика на тероризма. "Лидер на партия да говори за гражданска война, това е безразсъдно", каза той и призова ръководителите на прокюрдската партия "да направят избор между демокрацията и тероризма".

"Ако застанете на страната на тероризма, ще си понесете последиците", каза Ердоган на пресконференция с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който е на посещение в Анкара.

Веднага след изказването на президента прокуратурата в Диарбекир започна съдебно производство срещу Демирташ за "обида на президента на републиката", "възхвала на терористична организация" и "подстрекаване към насилие". Прокуратурата настоя за сваляне на неговия имунитет.

Същевременно напрежението в Югоизточна Турция остава високо, а атаките от бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК) продължават.

Във вторник 14 турски полицаи бяха убити при кюрдска бомбена атака в Източна Турция, при която бе взривен полицейски бус.

След атаката силите за сигурност в Турция започнаха операция срещу кюрдските бунтовници. Това е второто най-смъртоносно нападение след обострянето на ситуацията в Турция.

През уикенда 16 турски войници бяха убити в доминирания от кюрдите югоизток.

В отговор турски военни самолети започнаха въздушна операция рано сутринта във вторник срещу цели на Кюрдската работническа партия, убивайки около 40 бунтовници.