Седемчасова операция на пловдивчанка с тежък дефект на носа е направил водещият специалист по пластична и реконструктивна хирургия д-р Дъглас Дидо. Американският лекар гостува в отделението по „Уши, нос и гърло” в МБАЛ „Пловдив“ по покана на началника д-р Асен Асенов, съобщи marica.bg
Сложната интервенция е приложена на 29-годишна жена, преживяла 3 неуспешни ринопластики. След операцията, продължила цял работен ден, е изградена нова стена. Специалистът е успял да компенсира дефекта чрез костно-хрущялна присадка от носната преграда, без да се налага да се взема материал от други места. 

Д-р Дидо е оперирал още един пациент, претърпял три операции, но от рецидивиращ карцином на кожата на носа, довел до необходимостта и от няколко последващи ринопластики. Въпреки лечението 55-годишният мъж имал козметичен дефект на едната ноздра. Специалистите от болница „Пловдив“ приели да го оперират, тъй като от 6 месеца онкологичното заболяване е в ремисия. Възстановяването на ноздрата е отнело 8 часа в операционната. 


Д-р Дидо е приложил изключително елегантен метод - чрез попълване с тъкани е премахната деформация на меките части на носа при 40-годишна жена. Пациентката също е имала 2 неуспешни реконструктивни интервенции. 

Случаите бяха не само изключително трудни, но и изискваха продължителна работа, защото е огромно изпитание да поправяш чужди грешки, заяви д-р Дидо, който работи съвместно с д-р Асенов и всички лекари и специализанти от отделението. 

Едновременно с операциите американският гост консултира над 15 проблемни пациенти, които се нуждаят от пластики. Гостът увери, че болница „Пловдив“ разполага с необходимите условия и оборудване за този тип хирургия. Той призна, че е впечатлен от екипа на отделението по „Уши, нос и гърло.” Водещият специалист призна, че в своята 38-годишна практика е мислил да приложа някои иновативни техники, които видях завеждащият д-р Асенов да изпълнява с лекота, но не съм го направил. 

Хирургът заяви, че напълно подкрепя стремежа на хората да изглеждат добре и заради това да правят някои промени във външния си вид. В САЩ най-често ползваната пластична интервенция е поставянето на ботокс. Прави се на над 3 милиона души годишно. На липосукция се подлагат около 800 000 американци, а 700 000 си правят фейслифт. 

Д-р Асенов отправил поканата си към американския си колега да посети болница „Пловдив“ по време на най-големия форум по ринопластика, проведен в Милано през март тази година.