Само ден ни дели до срещата с майсторите на глобалната поразия, както сами се определят, The No Smoking Orchestra и Емир Кустурица, които стартират световното си турне от София на 7 февруари.

The No Smoking Orchestra и Емир Кустурица са необичаен парадокс – те са много по-признати навсякъде по света, отколкото в родината си, която популяризират с успеха си. Изразяват себе си чрез звук и визия, типични за географското положение от което са родом, които обаче са заразителни за жителите на всяка точка по света. С музикалния си вкус, който разпръсква музика и потресаваща енергия те установяват връзка с цялата планета Земя.

Необичайният културен феномен с 25-годишна история сега е в най-добрата си форма, което е следствие на талант и знание. Скитници по природа и носители на радост и свобода, те комуникират със света чрез музиката си. Без съмнение концертът, който ознаменува началото на тяхното световно турне, ще взриви зала 1 на НДК. Сред членовете на бандата е синът на режисьора, 34-годишния Стрибор, който свири на барабани.

Емир Кустурица е сръбски режисьор, роден на 24 ноември 1954 г. в Сараево. Още като ученик в средното училище снима късометражни филми, за които е награждаван. Завършва филмова режисура в известната Филмова академия в Прага (FAMU). Носител е на много престижни световни награди между които – с "Ъндърграунд" (Underground) - втора Златна палма на Филмовия фестивал в Кан, романтичната комедия из живота на ромите "Черна котка, бял котарак" (Crna mačka beli mačor), за която получава Сребърен лъв на фестивала във Венеция и мн. др. Първият филм на Кустурица на английски език е "Аризонска мечта" (Arizona Dream) с Фей Дънауей, Джони Деп и Джери Луис в главните роли. Филмът е награден със Сребърна мечка и Специалната награда на журито на Филмовия фестивал в Берлин през 1993 г.

Като едни истински повелители на трансграничната еуфория, музикантите ще изнесат концерт в Зала 1 на НДК от 20.00 часа на 7 февруари по покана на DEGRIS EVENTS, преди да покорят феновете си отвъд балканския регион. Агенция БГНЕС е медиен партньор на концерта.