През последните дни Русия е изпратила в Сирия два десантни кораба с танкове, самолети, а също така е разположила малоброен контингент на морската пехота, съобщиха представители на американската администрация.

В същото време ливански източници твърдят, че руснаците участват в боевете на страната на сирийските правителствени сили.

Двама представители на американската администрация, пожелали анонимност, заявиха пред Ройтерс, че целта на руските действия в Сирия, както и преди остава неясна. Те не изключват, че Москва може да се подготвя да използва военна авиация в подкрепа на армията на Башар Асад.

Ливанските източници, запознати с политическата и военна ситуация в Сирия, съобщават, че руските военни участват в боевете. Единият от тях уточни, че руското участие за момента не е голямо.

“Те започнаха с малък брой военнослужещи, за момента по-големи формирования не вземат участие“, каза той. „Руснаците се бият в Сирия, но те за момента не са се присъединили решително към борбата с тероризма“.

Друг източник съобщава следното: „Те участват във военните операции. Това излиза извън ролята им на съветници“.

Представител на руското министерство на отбраната отказа да коментира положението.

През последните дни чуждестранните издания пишат, че руснаците воюват на страната на Башар Асад, публикуват видео и фотографии на уж руски военни в Сирия. Москва отрича непосредственото участие на руските военни в бойните действия и потвърждава за доставката на бойна техника за Дамаск. На 4 септември Владимир Путин заяви, че Русия се опитва да създаде коалиция за борба с Ислямска държава с участието на всички заинтересувани страни.

От пролетта на 2011 г. в Сирия се води кръвопролитна гражданска война, която вече е отнела живота на стотици хиляди невинни хора. Милиони бяха принудени да напуснат своите родни места и да потърсят убежище в по-спокойните райони на Сирия, а други директно преминаха границите на съседните страни – Турция, Йордания и Ливан. Над 2 милиона сирийци са потърсили убежище в съседна Турция.

Положението в Сирия кардинално се промени след създаването на така наречената Ислямска държава. Терористите бързо завоюваха сериозни територии от Сирия, изтласквайки правителствените части и бойците на умерената опозиция.

Заради влошилата се ситуация в Сирия и Близкия изток като цяло през последните няколко месеца страните от Европейския съюз са цел на стотици хиляди бежанци и имигранти от този район. Те пристигат в ЕС през Гърция. Атина организирано извозват всеки ден по няколко хиляди души към Македония, а оттам те продължават за Сърбия и Унгария. Всички бежанци заявяват, че тяхната крайна цел е Германия. Федералната република очаква през тази година около 800 000 бежанци и имигранти да пристигнат на нейна територия.