Не може знамето на Турция, на която и да било чужда държава, да бъде върху български храм. Независимо дали е мюсюлмански, християнски или друг. Това заяви пред Нова телевизия лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, коментирайки изълчен видеоматериал. На кадрите се вижда джамия в Търговищко, от минарето на която е провесено турското знаме."Турция подновява колонизаторската си политика към нас и Балканите", допълни още Каракачанов.

Репортаж на нова телевизия пък показва как областният управител на Одрин Дурсун Али Шахин месец преди местните избори в България решава да дари милиони за ремонт на джамии и минарета в селата около Търговище и за екскурзии до Турция. Така всяка седмица хора от селата около Омуртаг, Търговище и Върбица пътуват безплатно до Одрин. 

Най-много пари турското правителство дарява за обрязването на 200 деца от общините Омуртаг, Търговище и Върбица.

Даренията от Турция минават през българска фондация, която по документи няма никакви приходи. Неин учредител и управител е Орхан Мустафа от село Божурово. Парите обаче са факт и така на 4 септември на стадиона в Омуртаг се изви опашка от родители от цялата деца, дошли да обрежат децата си.

Кметът на Омуртаг Неждет Шабан не смята, че това е купуване на изборите. „Това е традиция, ние сме мюсюлмани и си спазваме традицията”, заяви той.