Проф. Константин Пенчев става конституционен съдия, съобщи агенция БГНЕС, като цитира свои неофициални източници.

Проф. Пенчев беше национален омбудсман в периода 20 октомври 2010 г. - 30 юли 2015 г. След него на поста бе избрана Мая Манолова, дотогава депутат от БСП.

Той е роден на 21 март 1952 г. в София, завършил е Юридическия факултет на Софийския университет и е специализирал в областта защита на конкуренцията във Франция. Започнал е работа като младши съдия в Софийския градски съд, става младши съдия в СГС, председател на Районния съд в Своге, бил е специалист в отдел “Договорен и правен” при Министерството на външните работи, след което се връща като съдия в Софийския окръжен съд, където е и зам.-председател от 1989 г. до 1994 г. 

Адвокат е към Софийска адвокатска колегия (1994-2004) и депутат (2001-2004), където е член на комисиите по икономическа политика и по правни въпроси, председател на Временната комисия за изготвяне на Правилник за устройството и дейността на администрацията на Народното събрание; член на Временната парламентарна комисия за подготовка на предложения за промени в Конституцията; член на Временната анкетна комисия за проверка дейността по закупуване, съхраняване, обмен и продажби на хлебно и фуражно зърно на Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси” и проверка на дейностите по контрола на наличните запаси на зърно от страна на държавните органи; член на постоянната делегация на НС в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и председател на Групата за приятелство с Либия.

Председател е на Върховния административен съд от 22.03.2004 до 19.10.2010 г.

Владее френски, английски и руски.

Номинирането на проф. Константин Пенчев най-вероятно ще е за сметка на един от двамата бъдещи конституционни съдии от квотата на президента Росен Плевнелиев, пише още БГНЕС.