Запалено стърнище край Павликени станало причина за зловеща катастрофа с линейка и лек автомобил "Мерцедес", в който е пътувала бременна жена, съобщи "Труд".

Тежкият пътен инцидент се разиграл около 16,30 часа на няколко километра от павликенското село Патреш. В злополучния ден линейка "Латвия" на общинската болница в Павликени транспортирала пациент от ортопедичното отделение на болницата във Велико Търново до село Карайсен. Минути след като болният бил закаран до дома му, линейката потеглила към Павликени. В нея пътували шофьорът Иван Николаев и придружител на пациентът, който бил превозен.

По пътя обаче специализираното возило внезапно попаднало в гъста димна завеса. По същото време зърнопроизводител бил запалил стърнище в ожънат царевичен блок край пътя. Получило се обаче сериозно задимяване и нямало никаква видимост по трасето.

Заради димната пелена, движещ се пред Латвията, лек автомобил "Мерцедес" бил принуден да спре. В същия момент шофьорът на линейката Иван Николаев твърде късно забелязъл возилото, натиснал рязко спирачки, но линейката връхлетяла върху колата. Николаев и спътникът му незабавно слезли от линейката и побързали да помогнат на бременната жена в мерцедеса, която за щастие се оттървала само с уплаха.

"През това време пламъците от нивата се пренесли на пътя и обхванали спрялата латвия. Участниците в произшествието потърсили помощ на телефон 112, но докато дойдат пожарникарите, линейката изгоряла напълно", разказа пред "Труд" директорът на болницата в Павликени д-р Ренета Кръстева.

Бременната жена била откарана в Спешна помощ в Павликени и прегледана, но опасност за нея и бебето няма. Като по чудо злополуката се разминала само с материални щети.

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за непредпазливост и нарушаване на правилата за движение по пътищата с причинени от това значителни материални щети.Това съобщи пред "Труд" районният прокурор на Павликени Атанас Филипов.

Той уточни, че са назначени три експертизи. Чакат се резултатите от авто-техническа, техническа и оценъчна експертизи. Има вероятност да бъде разпореден и пожаро-технически анализ.

"Провеждат се разпити на свидетели, очевидци и се установява собственика на земеделския масив. Тепърва ще се изяснява кой е запалил стърнището и защо е допуснато такова силно задимяване", коментира прокурор Филипов.