Камбаната бие, часът е настъпил и трябва да се изправим с лице пред огромните проблеми пред Европейския съюз. С тези думи председателят на Европейска комисия Жан Клод Юнкер започна речта си за състоянието на Съюза пред Европейския парламент в Страсбург.

Европейският съюз не е в добро състояние и няма смисъл председателят на комисията, гражданите на Европа да гледат нещата през розови очила. Липсва Европа, усеща се недостиг на Европа и недостиг на съюз в този Европейски съюз. Това трябва да се промени. Трябва да работим заедно за постигането на тази цел. Това е мандатът, който ни е дал европейският избирател, заяви Юнкер, цитиран от БГНЕС.

Предлагам откриване на законни пътища за имигрантите. Това няма да ни помогне в преодоляването на кризата, в която в момента сме потопени до шия, но ще можем да дадем една достойна алтернатива за онези, които нямат друг изход освен да търсят каналджии, каза още в изявлението си Юнкер.

По думите му, през 2016 година предстои да бъде направен Закон за легална миграция. Според него трябва да се следва обща, динамична и решителна европейска политика. „Не може да се правим, че не виждаме какво се случва в нашите съседни държави”, категоричен бе Жан Клод Юнкер, цитиран от "Фокус".

Той заяви още: „Европейската дипломатична офанзива за решаването на сирийската и либийската криза, показа,че Европа трябва да е единна пред трети партньори. Сирийската криза сега е на дневен ред”.

Според Юнкер, Европейската комисията излиза с предложение за създаването на Фонд, който да е посветен на решаването на проблемите с миграция, в който като бюджет да бъдат заложени милиард и четири милиона евро. „Не знаем кога е краят на кризата, но с настоящето си отношение не помагаме кризата да се разреши”, подчерта още председателят на ЕК .

Според него правото на труд е право да имаш достойнство и това е достойнството, от което са лишени бежанците и което ги кара да бягат от държавите си. 

„Затова в нашето законодателство трябва да е предвиден механизъм, бежанците да имат право да търсят работа. Нашата политика предвижда и усилия за повече закрила на външните ни граници. Нямаме вече КПП-та по границите на държавите -членки на Шенген. Това осигурява свободното движение на хора”, уточни Юнкер.

„Другата страна на монетата на това свободно движение е по-тясното сътрудничество, което се налага в защитата на нашите общи граници”, каза още той.