Английски учени са разработили кръвен тест, който предрича кога ще умрем, определя риска ни от деменция и истинската ни биологична възраст, пише в. "Дейли мирър". Специалистите се съсредоточили върху стареенето на човешкия организъм и върху констатираната разлика с реалната възраст на пациента. Те потърсили "старчески признаци" в клетките, анализирайки 150 гена.Някои хора стареят по-бързо от други и с тях трябва да се провеждат по-отрано тестове за деменция и рак. Разработеният нов метод се основал на анализи на 54 000 генни маркера на здрави хора, водещи заседнал начин на живот. Те били на възраст между 25 и 65 години.

Маркерите били сведени до 150, но те представлявали истински "молекулен еталон за истинската биологична възраст на организма". Чрез него може лесно да се проектира в бъдещето здравният статус на индивида. Същият възрастов еталон се наблюдава в мускулите, мозъка, кожата и кръвта. За изследването му обаче е най-лесно да се вземат кръвни проби.

Тестът за предричането на смъртта бил изпробван в Швеция върху 70-годишни мъже и той дал точни показания за летален изход при тях в следващите 5 години.