Мигрантите избягват умишлено българската граница. Това заяви репортерът на Нова ТВ Надя Ганчева, която следи развитието на бежанската криза на гръцкия остров Лесбос.

Причината е българската полиция, която се оказва най-страшното нещо за тях.

Отделно от икономическата ситуация у нас – бежанците избягват България и по друга причина. След като ги регистрират, те ще трябва да останат в страната и няма да могат да продължат пътя си към Западна Европа.

Междувременно мигрантите на остров Лесбос се бият помежду си и с полицията. Макар че обстановката тази сутрин изглежда привидно спокойна, картината миналата нощ не е била такава.

„Часът е 12:30 през нощта. Много семейства от Сирия, Ирак и Афганистан са си легнали, но те вече нямат дом, легло или завивка. Приютяват ги нощта и студеният асфалт“, разказва Ганчева.

Журналистката разказва историята на 25-годишния Мохамед  от Сирия. Учил е програмиране, но заради ситуацията в родната му държава, няма как да остане там. Събрал е всичко, което има, и е тръгнал с ясен план как да стигне до Германия и надежда да сбъдне мечтата си там.

Единственото, което спира хилядите бежанци от мечтата за живот без война, е билетът за ферибота до Атина. Цената му е 42 евро, а преди това са платили много повече на трафикантите, които е трябвало да ги докарат с лодки от Турция до гръцкия остров.

Само от една лодка трафикантите изкарват близо 75 000 долара, а на остров Лесбос всеки ден пристигат стотици бежанци.

Те имат още няколко държави, които ще трябва да прекосят. Всички те обаче избягват умишлено българската граница.