Листата за общински съветници на БСП е била ябълката на раздора, довела до отказа на действащия кмет и утвърден кандидат за нов мандат от името на БСП Красимир Костов да се яви на изборите. Имената в листата трябвало да бъдат одобрени още преди седмица, но тогава социалистите не постигнали съгласие. Последвало предлагане на две листи - едната от областния председател на БСП Тодор Тодоров, а другата - от кмета Красимир Костов. При гласуването е одобрен предложеният от Тодоров списък, се казва в информацията на Радио Шумен, което се позовава на свои източници.

В знак на несъгласие с това решение градоначалникът на Шумен се е отказал от номинацията за кандидат-кмет на левицата за изборите на 25 октомври, а народният представител Иван Иванов е заявил, че се отказва от всички ръководни постове в БСП - Шумен. На този етап нито един от източниците на Радио Шумен не се нае да коментира какво предстои да се случи оттук нататък.

Участници в заседанието коментираха неофициално пред "Стандарт", че решение тази вечер "не било взето". Социалистите под Илчов баир ще продължат дебатите около червената листа в "следващите 2 дни". 

Според запознати, Костов може да представи своята листа директно на пленум пред "Позитано" 20. И спорният казус да се реши на жълтите павета от председателя на БСП Михаил Миков. Отново апаратчици от червената централа дадоха да се разбере, че при подобна ситуация на конфликт в местната организация, може да последва прилагане на решението за Пазарджик. Там преди седмица бе назначено служебно ръководство, а поводът бяха отново кметските избори.