Гърция ще създаде работна група с представители от „тройката“ външни кредитори в търсене на пътища за оказване на подкрепа на крехката банкова система на страната след парламентарните избори по-късно през септември, съобщиха от икономическото министерство в Атина.

На 20 септември гръцките граждани ще участват за пети път в рамките на 6 г. в избори, на които оттеглилото се правителство ще се опита да постигне нов мандат за прилагане на реформите, които са изисквани в рамките на новия спасителен пакет за страната в размер на 86 млрд. евро. „Министерство на икономиката в сътрудничество с гръцката централна банка във вторник реши създаване на работна група за рекапитализация на банките“, гласи съобщение на ведомството. В групата ще участват адвокати, експерти и представители на ЕС, Европейската централна банка и Международния валутен фонд – т. нар. тройка от външни кредитори, ненавиждани от много гърци след години на болезнени икономии. „Целта е бързо изработване на рамката за рекапитализация, така че правителството, което ще бъде избрано на 20 септември, да разполага с конкретни предложения и то да вземе правилните решения“, допълва съобщението на министерство на икономиката.

В края на юни Гърция въведе контрол върху капитала в опит да бъде избегнат икономически срив, като в един момент банките бяха затворени и тегленията на пари от сметки на граждани бяха ограничени до 60 евро на ден. Тези ограничения постепенно бяха облекчавани от тогава.

Близо 25 млрд. евро са отделени за тази година в съответствие с новия спасителен план за рекапитализация на закъсали банки, въпреки че този обем пари може да бъде променен в зависимост от резултатите при стрес теста, който ще бъде проведен от ЕЦБ този месец.