Хората, които работят на граждански договори, получават хонорари или наеми от фирми, до края на месеца могат да решат дали искат да им се удържа авансово данъка за последното тримесечие на 2015 г. или да си го изчисляват сами в данъчната декларация, която трябва да подадат до 30 април 2016 г., съобщава "Стандарт".Ако хората искат данъкът да им бъде удържан текущо, трябва да заявят това писмено пред платеца на дохода. Ако не го направят, данъците за доходите им за последното тримесечие няма да се удържат авансово. Така за Коледа ща имат по-голяма сума в джоба си, но след това в началото на 2016 г. сами ще трябва да изчислят дължимия данък за доходите си от октомври до декември и да внесат в хазната голяма сума в брой.

Тази възможност се дава за първи път сега след като от няколко години авансовият данък за доходите извън работната заплата се внася на тримесечие.

За последното тримесечие на 2014 г. авансов данък не се удържаше и в резултат в началото на 2015 г. хиляди хора трябваше сами да изчисляват и внасят налозите си. 

Мотивът за въвеждането на този режим беше да се улеснят фирмите при плащането на налозите. Наред с това обаче и гражданите могат да се възползват. Ако до 31 март 2016 г. подадат данъчната си декларация по интернет, подписана с безплатния персонален идентификационен код, ще ползват отстъпка от 5% от данъка за довнасяне. Така освен, че ще имат по-голяма сума в джоба за Коледа, реално ще спестят и 5% от данъка за доходите си от октомври до декември.