Американската компания за интернет сигурност Zscaler е открила зловредно приложение за Android, което иска откуп от потребителите, пише BBC News. Adult Player предлага порнографско съдържание, но тайно прави снимки на потребителите с предната камера на смартфона им. След това софтуерът заключва телефона и показва искане за откуп от 500 долара. Експерти по сигурността отбелязват, че откупите са доходоносна и разрастваща се област на киберпрестъпността, предаде Fokus.

През август т.г. Intel Security оповести, че случаите на искане на откуп са нараснали със 127 процента от 2014 година, като най-често атакуваните устройства са настолни компютри и лаптопи. “Една от причините за увеличението е, че това е лесно за изпълнение”, казва Раж Самани, главен технологичен директор на Intel Security в Европа. “Има хора, на които можеш да платиш да правят това вместо теб, а печалбата е наистина добра. Една от засечените от нас престъпни групи беше спечелила повече от 75 хиляди долара за десет седмици.”

Adulst Player е вторият пример за порнографско приложение, открито от Zscaler. Програмата не е достъпна в онлайн магазини като Google Play, но може да бъде свалена директно от уебсайт. “Приложенията за откуп се използват по-често за компютри, отколкото за телефони, но това може да е начало на тенденция”, казва Самани. “Можем да се защитим, като проявим здрав разум. Някои програми за откуп заплашват, че ще изтрият снимките, видео клипове и документите ни, затова трябва да правим резервно копие. Ако бъдем атакувани, можем да изтрием всичко и да стартираме системата отново.” Специалистът посочва, че потребителите, които са свалили Adult Player трябва да превключат устройствата си на “безопасен режим” (Safe Mode). Безопасният режим зарежда само операционната система без приложения на трети страни и дава възможност на хората да изтрият зловредния софтуер.