Между 40 и 50 стотинки на литър е надценката на горивата след облагането им. Това изчисли вицепремиерът Томислав Дончев. Според него поне 40% от пазара на горива е внос и преди облагане в повечето случаи цените били прилични.

Очевидно е, че ако се поддържат такива високи нива на надценките, има дефект на пазара, каза Дончев пред Нова телевизия. „Какъв е той, кого засяга и в какви размери обаче трябва да се произнесе КЗК. Ние ще направим необходимото тя да разполага с пълната информация”, допълни вицепремиерът. Според него трябва да има промени в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс (ДОПК), които да позволят на комисията да изисква от НАП и митниците цялата информация за фирмите, търгуващи с горива. В момента КЗК работи само с предоставени от фирмите данъчни данни.

Относително малък размер от проверените колонки ни лъжат с количеството, но товане бива да успокоява, заяви още Дончев. И обясни, че проверките няма да имат кампаниен характер, а ще продължат. Не става дума за акция, а за системни действия, за да сме сигурни, че в България има функциониращ пазар на горивата, зарече се той.