Наркобарони от Турция са започнали да използват бежанците като мулета на хероин към западна Европа. Те примамвали отчаяните хора, бягащи от войната, като им сваляли цената за прекарването към стария континент с 50%. Това разкриват пред „Телеграф” източници от специалните служби, които вече са получили няколко оперативни сигнала за порочната схема. Криминалисти пък са засекли, че от няколко дни вече са въведени нови тарифи за нелегално пресичане на границата ни.„Хората, които се занимават с хероин в Турция, са много иновативни. Те виждат, че в момента огромни талази от хиляди бежанци пресичат границата и с Гърция, и с България, и с Македония, като всички имат една дестинация – Германия. Бандитите прекрасно знаят, че не всички бегълци могат да се хванат, затова използват бързо момента, качвайки се на гребена на вълната”, коментират разведки.

Оперативните данни сочели, че трафикантите набирали мулета сред самотните бежанци, които са тръгнали не с цялата си фамилия, а самосиндикално. Тези хора били по-лесно манипулируеми, а им обещавали и пътят към желаната свобода в Европа да им дойде на половин цена.

Засега се правели проби с по-малки количества от по четвърт килограм хероин на човек. Кафявият прах се криел в консерви, облепени с лепенки на Червения кръст за отвличане на вниманието. Започнати с престъпния бизнес обаче коментират, че в момента само пишман каналджии, търсещи бърза печалба, се навивали да прекарват хора с дрога.

„Никой няма да рискува с големи количества. За хероина турците винаги искат гаранция, а нашите каналджии не обичат да си залагат главата. Повечето едри риби не рискуват и изискват хората, които трафикират да са „чисти”. Все повече новоизлюпени трафиканти обаче излизат на пазара, всеки трети ром се хваща на хорото и нещата загрубяват”, допълват спецченгетата.