Отказът на България да предостави въздушен коридор за руските самолети, летящи за Сирия с хуманитарни товари, няма голямо значение, защото Русия използва основно други маршрути.

Това заяви за ТАСС заместник-председателят на Комитета на Съвета на Федерацията по международните въпроси Владимир Джабаров.

Той подчерта, че за Русия няма голямо значение дали ще получи от България или Гърция разрешение за прелитане, защото Москва използва за целта въздушното пространство на Закавказието и Иран.

„По принцип вчерашните изявления свързани с Гърция предизвикаха усмивка, защото всички знаят, че от миналата година руските ВВС заобикалят територията на Украйна, затова полети над Гърция са невъзможни по каквито и да било въпроси. Самолетите, които летят за Близкия изток, летят по маршрута Москва-Закавказие-Турция-Иран. Не е възможно да попаднат там през Гърция“, уточни Джабаров.

Парламентаристът също така определи като несъстоятелни подозренията на западните държави, че под формата на хуманитарна помощ Русия може да предоставя на Сирия военна техника. „Става дума за хуманитарни товари“, категоричен е сенаторът. Той добави, че дори теоретично е нерентабилно да се доставя оръжие чрез самолети.

Владимир Джабаров изрази съжаление по повод на усилията на САЩ, насочени към възпрепятстването от балканските страни на полетите на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия. Джабаров е убеден, че е „правилно да се оказва помощ на място, за да могат хората да остават там, да живеят, отколкото да се създават миграционни проблеми на самата Европа“. „Това, че българите откликнаха /на исканията на САЩ/ първи, ще лежи на тяхната съвест“, заключи той.

България отказа на Русия въздушен коридор за полети на самолети с хуманитарна помощ за Сирия. Българското Министерство на външните работи потвърди информацията, която по-рано беше разпространена от гръцки медии.

„Ние не разрешихме преминаването на руски военнотранспортни самолети през територията на България във връзка с това, че въз основа на получена информация възникнаха обосновани съмнения, че характерът на товара не съответства на заявения. Българското Министерство на външните работи самостоятелно е взело това решение“, каза представителката на министерството Бетина Жотева.