Парламентарната група на ГЕРБ внесе вот на недоверие срещу правителството на тема сигурност.

Сред мотивите на вносителите на вота са опитът да се преподчинят службите, несправяне с контрабандата и бежанският проблем и други.

Депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков не смята, че вотът на недоверие ще успее, но потвърди намерението на съпартийците си да обяснят на обществото тяхната гледна точка към проблема сигурност в страната.

От продължително време говорим, че изборът ни ще е и труден и лесен, тъй като там проблемите излизат ежечасно, но се спряхме на това, което беше обещал председателят на партията ни - темата на вота е вътрешна сигурност, заяви депутатът Димитър Главчев. Виждате какво се случва в "Митниците", във финансите, каква е събираемостта на приходите, добави той.

Вучков обобщи, че провалът на правителството е в сферата на вътрешната сигурност и обществен ред.

На първо място, причината е изцяло в дискредитираната реформа на сектор"Сигурност", която трае вече повече от половин година и която получи граждански вот на недоверие от юни миналата година, продължи народният представител от ГЕРБ. Според него е налице опитът специалните служби да бъдат подчинени на политически, конюнктурни интереси, заяви Вучков. Сред мотивите за вота на недоверие е и безпощадната битова престъпност у нас, породена от редица анемични, безплодни управленски действия, каза Вучков.

Вчера вицепремиерът Цветлин Йовчев представи доклад за изпълнението на мерките по плана, който беше приет в края на миналата година, подчерта народният представител от ГЕРБ Красимир Ципов. Според него той е изпъстрен с доста неверни факти. Аргументите ни ще ги чуете в пленарна зала и ние ще оборим абсолютно всяка една точка, всеки мотив, който е заложен в него. За проблема с бежанците - на границата бяха командировани на ротационен принцип над 1500 полицейски служители, няма как да не се отрази това на противодействието на престъпността, смята Ципов. Не малко български граждани могат сами да преценят и да дадат реален отговор на това как се справя правителството в противодействието на престъпността, каза той. "Не очаквам този вот да успее категорично с оглед политическата конфигурация, но все пак се надяваме управляващата коалиция да се вслуша в аргументите на опозицията", посочи Вучков.